Åndsdag i Stefanskirken

Udvalgte onsdage i perioden september til maj kan du deltage i et rigt udvalg af foredrag, studiekredse, ”kristendom for begyndere”, filmklub, koncerter og sangaftener.

Stefanskirken vil gerne være din åndelige tankstation, hvor du kan få tanket på både på eksistentielle emner, kristen livstydning og fællesskab. Læs programmet og sæt kryds i din kalender, så du får glæde af det mangfoldige ånds-dags-program.

Arrangementerne starter altid kl. 19.00. Der er i reglen en kop kaffe og en småkage eller lignende undervejs. Hvis andet ikke er nævnt, foregår det i kirken, Nørrebrogade 191.

ons 25. okt 2017 kl 19:00

1520'erne blev et afgørende årti for reformationens blivende virkning: Luther havde hidtil brugt den gudstjeneste, man var vant til, men i 1523 og 1526 udgiver Luther to nye forslag til gudstjenestens forløb, der samlet set radikalt ændrer og omfortolker gudstjenestens form og idé.

Samtidig blev arbejdet med gudstjenesten et springbræt til verdens første salmedigters store produktion; for digte, det kunne Luther sandelig også.

Ved underholdende oplysning og karsk reformatorisk fællessang gennemgås Luthers arbejde med gudstjenesten og salmerne - og vi får punkteret nogle af vores mest fasttømrede myter omkring Luther og reformationen!

søn 29. okt 2017 kl 11:00

 

Kl. 11: Reformationsgudstjeneste

Sidste søndag i oktober fejres traditionelt reformationsgudstjeneste i de lutherske kirkesamfund, og det har også været skik i Stefanskirken i en del år. Denne dag kan man opleve og deltage i en gudstjeneste, som den omtrentlig var i 1500-tallets Danmark. Kirkens udvidede kor fremfører under gudstjenesten Mogens Pedersøns gudstjenestemusik.

Kl. 12.30: Frokost NB i Hellig Kors Kirke, KAPELVEJ 38

Efter højmessen i Stefanskirken spadserer vi over Assistens Kirkegård til vores nabosogn, hvor der i Hellig Kors Kirke venter en frokost.

Kl. 14:00: Reformationskoncert NB i Hellig Kors Kirke, KAPELVEJ 38

Fejende flot reformationskoncert, hvor mesterkomponisten J.S. Bach har skrevet kantater inspireret af to af Luthers centrale salmer: Vor Herre kom til Jordan flod og Vor Gud han er så fast en borg. Det store kor og orkester ledes af organisterne fra Hellig Kors Kirke og Stefanskirken, Susannah Carlsson og Kevin Edelvang, og koncerten er et samarbejde mellem Blågårdens Sogn og Sankt Stefans Sogn.

søn 29. okt 2017 kl 14:00

Kl. 14:00: Reformationskoncert NB i Hellig Kors Kirke, KAPELVEJ 38

Fejende flot reformationskoncert, hvor mesterkomponisten J.S. Bach har skrevet kantater inspireret af to af Luthers centrale salmer: Vor Herre kom til Jordan flod og Vor Gud han er så fast en borg. Det store kor og orkester ledes af organisterne fra Hellig Kors Kirke og Stefanskirken, Susannah Carlsson og Kevin Edelvang, og koncerten er et samarbejde mellem Blågårdens Sogn og Sankt Stefans Sogn.

Inden koncerten er man velkommen til at fejre Reformationsgudstjeneste i Stefanskirken (kl 11), og spise frokost i Hellig Kors Kirke (kl. 12.30).

ons 1. nov 2017 kl 19:00

Tredje film i efterårets filmklub er Andrzej Wajdas kraftfulde drama ’Danton’ (1983). Filmen skildrer det ideologiske sammenstød mellem Georges Danton (Gérard Depardieu) og Maximilien Robespierre (Wojciech Pszoniak) under Den Franske Revolution.

Wajda var en mester til at skildre individets reaktion på et samfund under omvæltning, og ’Danton’ er med rette blevet hyldet som en af de vigtigste film om Den Franske Revolution.

Varighed: 145 minutter (inkl. introduktion). Fransk tale, engelske undertekster. Fri entré.

ons 8. nov 2017 kl 19:00

Sognepræst Thomas Høg Nørager foredrager om Grundtvigs opgør med Luther. Det var et opgør både med en bogstavelig bibel-læsning og med bogstavelig Luther-læsning. Grundtvig så, at det var reformationen som princip og ikke Luther som person, der måtte være sagen.

Grundtvigs opgør bygger på en mageløs opdagelse, som føjer nuancer til reformationen.

ons 15. nov 2017 kl 19:00

Menneskets håb og drømme om forandring og frihed har mange gange været knyttet til revolution og reformation, og det er sjældent gået stille for sig. Oplev denne aften den blændende kloge Karsten Fledelius trække tråde rundt i Europa og Mellemøsten og gennem 500 års historie.

2017 er et jubilæumsår på mere end én måde. Luthers åbne opgør med Pavekirken, som startede i oktober for 500 år siden, fylder naturligvis meget i vores bevidsthed. Mindre kendt er det, at samme år underlagde den osmanniske sultan Selim I sig Egypten og Arabien med Islams vigtigste hellige steder og gjorde sig til Sunni-Islams overhoved. Det cementerede den dybe splittelse mellem de to hovedgrene af Islam, Sunni og Shia, som er en realitet den dag i dag. Tyrkerne satte sig 1517 på kalif-institutionen og beholdt den indtil 1924, hvor den sidste kalif blev afsat af den tyrkiske præsident Atatürk. Siden da har kalifatet været en drøm, senest IS i Irak og Syrien har budt ind på, men uden at nogen er blevet almindelig anerkendt.

Også 1917 blev et vigtigt og afgørende år. Ikke blot pga. de russiske revolutioner, hvoraf den sidste indførte den ateistiske kommunisme som officiel ideologi i verdens største sammenhængende land, men også USA's indtræden i Første Verdenskrig. Hermed ændredes verdenskrigen fra en kamp mellem imperier til en kamp om værdier og retfærdighed. Samme år lovede briterne jøderne et nationalt hjem i Palæstina. Og den 9. december 1917 holdt den britiske general Allenby sin indtog i Jerusalem, efter 401 år under tyrkerne.

Man kan roligt sige, at årene 1517 så vel som 1917 har sat nye dagsordener og været vendepunkter af dybtgående betydning for verden i dag.

søn 19. nov 2017 kl 13:00

Et stort antal kvinder, nonner, adelsdamer og borgerkvinder, gik aktivt ind for den teologi, der dannede grobund for Reformationen. De gjorde det med livet som indsats. (Arve)lovgivning, sædvane og patriarkalsk struktur vanskeliggjorde deres færd.

Katharina von Bora (1499-1552), som blev gift med Martin Luther er, sammen med de øvrige 11 nonner der flygtede fra cistercienserklostret Marienthron i 1523, stjerneeksempel. Nonnerne repræsenterede en bred vifte af fag: læge, sygeplejerske, apoteker, organist, kantor, lærer, ølbrygger, gartner og godsadministrator. De havde bestridt store embeder og arbejdsområder, mens de var nonner. Men de blev sat ud af spillet, da de kom ud af klostret til en virkelighed, der ikke tillod kvinder arbejde i det verdslige samfund. De gav nu ikke op af den grund!

Så kom og hør om Katharina von Bora og nogle af hendes medsøstre og om deres kamp for Reformationen og friheden!

tor 30. nov 2017 kl 19:00

Juledelen af Händels udødelige oratorium kredser om profetierne om Jesu fødsel – og rundes naturligvis af med det festlige halleluja-kor.

Medvirkende: Michelle Nora Lind (sopran), Nanna Ipsen (alt), Kristoffer Emil Appel (tenor), Lauritz Thomsen (bas). Ved orglet: Tina Christiansen

ons 6. dec 2017 kl 19:00

Efterårets filmklub afrundes med Pedro Costas “Colossal Youth” (2006).

Igennem lange, statiske indstillinger, filmet med et DV-kamera, er Pedro Costas ”Colossal Youth” (2006) en meditativ og subtil fortælling om eftervirket af Nellikerevolutionen. Her følger vi den aldrende immigrant Ventura, der sammen med en række andre fortabte sjæle hvileløst bevæger sig rundt i Lissabons slum. Ønsket om en lysere fremtid og minderne fra en mørk fortid runger i hvert et billede og gør ’Colossal Youth’ til en særegen oplevelse.

Varighed: 155 minutter Portugisisk tale, engelske undertekster. Fri entré.

ons 13. dec 2017 kl 17:00

Vi fejrer Lucia i Stefanskirken, som altid! Kort og festlig gudstjeneste rettet mod børn, ved Thomas Høg Nørager. Bagefter er der mulighed for at få en tur i juletræsskoven på kirkepladsen på ryggen af æslerne Jens og Joan.

ons 20. dec 2017 kl 17:00

Kom og syng med på alle julens evergreens. Med indlagt ønskekoncert og smukke carols ved kirkens kor.

Med indlagt ønskekoncert ogsmukke carols ved kirkens kor. Tag naboen med og syng af hjertens lyst! 

Ved organist Simon Jansfort og Sognepræst Pernille Østrem.