Præstepraktikant skifter lovbøgerne ud med evangeliet

Udgivet man d. 23. aug 2021, kl. 09:14
Stefanskirkens ansigter

Præstepraktikant skifter lovbøgerne ud med evangeliet

I efteråret skal Mette Juul være praktikant i Stefanskirken. Første gang i begyndelsen af september, anden gang til november. Mette skal følge sognepræst Thomas Høg Nørager, og hun skal varetage dele af højmessen den 5. september.

Ud med lovbøgerne, ind med evangeliet

Mette er oprindeligt uddannet jurist, og i januar kunne hun føje cand.theol. til sin uddannelsesmæssige baggrund. Lige nu studerer hun på Pastoralseminariet, som er den danske folkekirkes praktiske præsteuddannelse.

Mette bor sammen med sin mand i Hareskovby ved Værløse. Hun har to voksne sønner, som er flyttet hjemmefra, og som studerer i København og Aalborg. I fritiden holder hun af at løbe og gå med hunden Vaks, som er en knap så vaks beagle.

"Jeg har arbejdet med jura og skatteret i mange år. Først i revisionsbranchen, siden i advokatbranchen. Det er spændende og fagligt udfordrende at hjælpe virksomheder med at forstå den komplicerede skattelovgivning. Men for år tilbage meldte lysten og behovet sig for at få en åndelig dimension ind i tilværelsen, og efter at have overvejet det i et par år, besluttede jeg mig for 7 år siden for at kaste mig ud i teologistudiet", fortæller Mette Juul, som har studeret sideløbende med sit arbejde som advokat.

Jura og teologi er nært beslægtet, og derfor har Mette haft glæde af sin juridiske baggrund under teologistudiet. "Den bibelske eksegese – altså fortolkningen af de ny- og gammeltestamentlige tekster – ligner på mange måder juraen. Man skal dykke ned i det sproglige og sætte det ind i tekstens egen kontekst og i en historisk kontekst. Det samme gør man faktisk også inden for juraen", uddyber Mette. "Selvom man også kan tale om "lovens ånd", er det selvfølgelig en anden åndelighed, man møder i teologien", siger Mette.

Fra Hareskov Kirke til Stefanskirken

Mette holder meget af at komme til højmesse i sin lokale kirke, Hareskov Kirke. "Hareskov Kirke er nok, hvad man vil kalde konservativ. Min fornemmelse er, at Stefanskirken er mere progressiv, og jeg er sikker på, at jeg kommer til at lære nye måder at få evangeliet ud over dørtrinnet på. Det glæder jeg mig meget til," fortæller Mette.

Mette skal prædike første gang den 5. september. "Selvom jeg er vant til at undervise og fremlægge sager og problemstillinger for andre, bliver det noget helt andet at stå på prædikestolen foran menigheden i  Stefanskirken. Det glæder jeg mig meget til", slutter Mette.

Hvad er Pastoralseminariet?

Pastoralseminariet er den danske folkekirkes praktiske præsteuddannelse. Mens teologiske studier danner den teoretiske basis for at udøve en gerning i folkekirken, gives der ved uddannelsen på pastoralseminariet en undervisning, som direkte sigter mod præstegerningens forskellige opgaver. Gennemførelse af pastoralseminarieuddannelsen en forudsætning for ansættelse i folkekirken.