I Folkekirken kan både børn og voksne blive døbt.

Det er en kristen dåb, hvor vi døber i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn. Når man bliver døbt, bliver man samtidig medlem af Den Danske Folkekirke.

Der er mange gode grunde til at holde dåb i Stefanskirken. Her er nogle kloge ting, som dåbsfamilier og præster har sagt om sagen:

Gode grunde til dåb

• At fejre at vi er en del af et fællesskab, hvor hver enkelt er unik og uvurderlig. Og at fejre at vi tror på, at sådan ser Gud også på os.
  • At samle familier og venner og naboer og alle de andre, der føler de hører til i Stefanskirken. Samle alle, og sige at vi har brug for støtte og opbakning til at skabe et godt liv for vores lille barn.
  • At vælge faddere, der skal være knyttet til vores barn resten af livet, mennesker der vil være med til at formidle de kristne værdier til barnet.
  • Bekræfte sin tro på Gud som altings skaber, på Gud som kærlighedens ophav og fejre det sammen med hele menigheden.

Når der skal være dåb

Ønsker du at få dit barn døbt eller selv at blive døbt, kan du kontakte en af præsterne eller kirkekontoret.

Barnedåb

I Stefanskirken kan børn blive døbt enten om lørdagen i en dåbsgudstjeneste ved Pernille Østrem eller Thomas Høg Nørager, eller om søndagen i højmessen.

Før dåben kontakter I den præst, der skal foretage dåben og aftaler en dåbssamtale. Ved dåbssamtalen fortæller præsten om dåben, og I har mulighed for at stille spørgsmål.

Voksendåb

Også store børn og voksne kan blive døbt. Forud for dåben går man til dåbs-forberedelse hos en af præsterne. Forberedelsen planlægges individuelt med præsten. Man kan blive døbt fx efter højmessen eller en hverdagsaften og selv være med til at planlægge gudstjenesten.

Konfirmander, der ikke er døbt, døbes ved en særlig gudstjeneste i det tidlige forår nogle måneder før konfirmationen.

Faddere eller vidner

Når et barn skal døbes, skal der være minimum to faddere og maksimum fem. Fadderne skal være døbt, men behøver ikke at være medlem af folkekirken. Deres navne og adresser skal i god tid forud for dåb sendes til kordegnen.

Den fadder, der bærer barnet, kaldes normalt for Gudmor eller Gudfar. Traditionelt set er det faddernes opgave at opdrage barnet i den kristne tro i forældrenes sted, hvis der bliver behov for det. Nu om dage vælger mange desuden også faddere for at knytte de valgte tættere til barnet i dets opvækst. Nogle faddere vælger at fejre dåbsdagen med deres gudbørn årligt.

Er du voksen og skal døbes, skal der være minimum to vidner til stede. Kordegnen skal i god tid inden voksendåben have en liste med navne og adresser på vidnerne.

Er du i tvivl om dåb?

Du kan altid kontakte præsten for en samtale om dåb. I Stefanskirken synes vi det er vigtigt, at man vælger både til og fra på et informeret grundlag, som opstår af dialogen med præsten. Det kan også være at I som forældre er ikke bare i tvivl men også uenige om dåben skal finde sted for jeres lille barn. Henvend jer til Pernille Østrem eller Thomas Høg Nørager og få en ærlig og opklarende samtale.

Det er rart at få fortalt, at Gud og Kirken deler ansvaret for vores barn med os, også selvom jeg ikke helt ved, om jeg tror på Gud.