Kristi Himmelfartsvandring

Stefanskirken, Vedbækgade 12, 2200 København N
Pernille Østrem

Torsdag den 26. maj kl. 14-20

14.00: Vandringen begynder ved Brønshøj kirke.

Herfra vandring under ledelse af sognepræst Pernille Østrem og Birte Lundgreen, arkæolog og kulturformidler.

16.30-17.45: Foredrag om pilgrimsvandring i festsalen, Vedbækgade 12, 2200 København N

18.00: Spisning: De der har lyst spiser sammen på Kösem for egen regning (hvis du har brug for et tilskud, så tal med præsten)

19.00: Smuk musik-gudstjeneste i Stefanskirken, Nørrebrogade 191, 2200 København N

Vandring begynder ved Brønshøj Kirke kl. 14.

Husk vand og gode sko og tøj, der passer til vejret

Inden 16.30 ankommer vi til Nørrebro.

Her hører vi foredrag ved arkæolog og kulturformidler Birte Lundgreen

Herefter spisning og afsluttende gudstjeneste med smuk musik.

Vandringer i tid og sted.

Utallige vandrings-mænd og -kvinder har siden de første århundreder e.Kr. vandret for at gå den rute og besøge de steder, som de tidligste kristne gik, og hvor de gjorde ophold.

Ofte var det personlige, religiøse grunde, som drev pilgrimmene af sted. Hvad var meningen med livet? Men også kirkepolitiske eller verdslige magtforhold kunne være årsagen til rejsen.

I det 21. årh. har mennesker fra alverdens lande i stigende tal igen søgt de ældgamle pilgrimsruter, der har forbundet lokaliteter og lande på kryds og tværs.

Hærvejen i Jylland fra 1200-tallet (Jyske Lov nævner i 1241 som Kongens Hærstræde) er fx et led i pilgrimsruten fra Trondheim i Norge til Santiago di Compostela i Spanien.

Men koronaens spredning har siden marts 2020 forhindret rejser over landegrænser. I stedet er vi begyndt at gå ture tættere på vores hjem, så lidt længere væk, måske på en af de mange nye ruter som fx Camønoen (175 km) eller Amarminoen (27 km). Undervejs er der kommet masser af informationer til om naturoplevelser, historiske bygninger, overnatningssteder o.s.v.

Koronaen har været svær for de fleste af os, og vi stiller igen i stigende grad spørgsmål til, hvad meningen er med vores liv.

En vandring med et historisk og kristent perspektiv kan være mulighed for at få sat hverdagen og vores liv i perspektiv.

Kristihimmelfartsdag vil vi således sammen vandre fra Københavns ældste kirke, Brønshøj Kirke, fra 1100-tallet til Stefanskirken fra 1874. Vi vil undervejs gøre korte stop og høre om Københavns udvikling fra Middelalder til Industrialiseringen med fokus på Sankt Stefan som var en af apostelenes første hjælpere, der især bistod enker og fattige, desuden er skytshelgen for bl.a. stenhuggere, skræddere og vævere.

Når vi kommer til Stefanskirken vil Birte Lundgreen fortælle lidt mere om Sankt Stefan og om de første pilgrimme til Jerusalem, hvor Birte bor. Den berømte pilgrimsrute i Jerusalem, Via Dolorosa, starter ved den port, hvor Stefan skulle være blevet stenet til døde i c. 35 e.Kr. Men en anden vigtig pilgrimslokalitet i Jerusalem er faktisk himmelfartsstedet, som ligger på toppen af Oliebjerget, og hvor der netop i dag finder en stor og glædelig fejring sted.

Lad os tage på vandring sammen og huske på Søren Kierkegaards ord, der ikke kan citeres for tit:

”Tab for alt ikke lysten til at gå:

Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til

Og går fra enhver sygdom;

Jeg har gået mig mine bedste tanker til

Og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den”