Foredrag ved Rose Marie Tillisch - Lighed for Gud. 70 år med kvindelige præster i Danmark

søn 22. apr 2018 kl 13:00

I 1947 proklamerede 514 præster et skisma, hvis der kom kvindelige præster. De 514 truede ret og slet med at gå af. Det lod politikerne sig – heldigvis – ikke kyse af. Så da det viste sig, at de kvindelige præster skulle ordineres 28. april 1948, på trods af de 514 underskrifter, trak mændene deres trusler om at sige op tilbage. I stedet kaldte 9 af de 514 nu til samling om en ”permanent folkekirkelig bekendelsesfront”, der skulle bekæmpe den ”afkristning” af kirken, som de kvindelige præster i deres øjne ville medføre.

P. G. Lindhardt tog til genmæle. Han havde egentligt ikke overvejet om kvinder kunne blive præster eller ej, men da han så de argumenter, de kvindelige præsters modstandere havde, fandt han dem så idiotiske, at han var nødt til at sige dem imod. Så i 1948 – den 5. april skriver han en kronik i Jyllandsposten og viser, at hvis der er nogen der er i færd med at ”afkristne” folkekirken, så er det de lærde herrer med deres bekendelsesfront, for evangeliets sigte, siger Lindhardt, er at inkludere, ikke ekskludere.

Kl. 11 er der som altid højmesse i Stefanskirken, og inden foredraget vil der være en bid brød.