Prædikener

Nytårsaften • 31. dec 2014
1. tekstrække •

Godaften.

2014 går alvorligt på hæld, og det er blevet tid til året nytårstale også her i Stefanskirken.

Præmissen for en meningsfuld nytårstale er et eller andet fællesskab mellem taleren og tilhørerne og mellem tilhørende på kryds og tværs. Et åndsfællesskab eller måske et oplevelsesfællesskab, en fælles forudsætning i hvert fald.

25. søndag efter Trinitatis • 17. nov 2013
1. tekstrække • Matt 24,15-28
Viggo Julsgaard Jensen

Thøger, som har læst dagens to tekster op for os i dag, er en af Stefanskirkens skønne konfirmander. Og i denne uge har han været i præstepraktik. Thøger har også hjulpet mig med at skrive prædiken til i dag. Og det er jeg rigtig glad for. Jeg var nemlig kommet ud på lidt af et sidespor – eller rettere fejlspor - da jeg blev konfronteret med dagens tekst, der handler om dommedag, de sidste tider og vores undergang.

Juleaften • 24. dec 2010
1. tekstrække • Luk 2,1--14
Ivan Larsen

Juleaften 2010 kl. 1500: kirken er stuvende fuld til sidste plads på pulpiturene. De fire hundrede programblad er som bortblæst. En måneds forberedelse og venten er endelig over, og Ivan Larsen kan gøre sig klar til sin syttende og sidste julegudstjeneste i Stefanskirken.

Til indgang synger koret Her kommer, Jesus, dine små, i arrangement af Michael Bojesen:

[swf file="audio/praedikener/2010-juleaften-1-intro.mp3"]

23. søndag efter Trinitatis • 8. nov 2015
1. tekstrække • Matt 22,15-22
Jakob Brønnum

Biskop Marianne Christiansen fra Haderslev Stift skrev i fjor i Jyllandsposten, at man skal tænke på den evangeliske næstekærlighed, når det drejer sig om flygtninge, der banker på vores dør. Det var i forbindelse med den forrige krise, hvor nogle politikere ville sætte nogle bestemte grænser for, hvor mange flygtninge, man kunne modtage.

Nogle få dage efter skrev Jyllandsposten i en leder, at hun skulle holde sin mund og blande sig udenom.

Tredje søndag efter Helligtrekonger • 25. jan 2015
1. tekstrække • Matt 17,1-9
Thomas Høg Nørager

Kristendom er at Gud har åbenbaret sig og sit væsen i et menneske, i Jesus Kristus, tømrerens søn fra Nazaret. At de ord han talte, og de gerninger han gjorde, er Guds ord og Guds gerninger.

Og alle de bibelske beretninger, er så at sige, et forsøg på at lade lige netop det, komme til syne for os, et forsøg på at stemme vores sind til at netop dét må gå op for os: i Jesus Kristus åbenbarer Gud sit væsen.

4. søndag i advent • 18. dec 2016
1. tekstrække • Joh 1,19-28
Thomas Høg Nørager

»Jeg mener grundlæggende at vi i disse tider savner en blanding af fire ting: oplysningstidens tanke om, at mennesket skal træde ud af sin selvvalgte umyndighed; 68’ernes ide om, at alt kan lade sig gøre, og at eventyret venter lige om hjørnet; punkens antiautoritære ideal om, at man ikke skal finde sig i noget; og så den gode gamle borgerlige ide om, at dannelse egentlig er et gode i sig selv

Mariæ bebudelses dag • 17. mar 2013
1. tekstrække • Luk 1,26-38
Viggo Julsgaard Jensen

Tilbage i februar sidste år afbrød tre unge kvinder fra det feministiske punkband Pussy Riot en gudstjeneste i Moskvas store katedral. Det gjorde de med en sang, hvor de bad til Jomfru Maria:

Jomfru Maria, vær feminist, jomfru Maria befri os fra Putin”.

Sidste søndag i kirkeåret • 22. nov 2015
1. tekstrække • Matt 25,31-46
Pernille Østrem

Har du husket at dømme dig selv i dag? Måske trimlede du ud af sengen og endte foran spejlet på badeværelset for blot at konstatere: »Hold kæft, hvor er jeg grim om morgenen!«

Har du husket at dømme dig selv i dag? Da poderne vågnede kvart over seks og du installerede dem foran dødensligegyldigt tv, dømte du måske dig selv ud af »Mom of the year«-klubben.

Søndag septuagesima • 1. feb 2015
1. tekstrække • Matt 20,1-16
Pernille Østrem

Danmarksindsamlingen har i denne uge kørt under overskriften ”Mod Uretfærdighed” og samlet 100 millioner ind. Det kan man godt tillade sig at kalde en sympatisk sag. Ikke bare MOD sult eller MOD fattigdom. Nej, mod selve uretfærdigheden i, at nogle mennesker lever i dybeste fattigdom og armod. Ikke nødvendigvis på grund af store spektakulære naturkatastrofer med masser af photo opportunities. Men slet og ret, fordi verdens resurser er fordelt som de er.

2. søndag efter Helligtrekonger • 15. jan 2017
1. tekstrække • Joh 2,1-11
Thomas Høg Nørager

Jeg husker en person fortælle om dengang han var udvekslingsstudent i USA. Han boede hos en værtfamilie hvis kristendom var regelret og mådeholden.